Mountainbike för nybörjare

Att sporta med mountainbike är riktigt populär just nu och det är helt klart en av de hetaste actionsporterna idag. En timmes mountainbikecykling i skogen är supereffektiv träning samtidigt som det är fartfyllt och spännande. Ett extra plus är att all träning sker utomhus så man får både en naturupplevelse och ett träningspass. Ta del av våra tips för hur du kan komma igång med ditt cyklande!

Satsa på en bra mountainbike redan från början

Även om du ska köpa en mountainbike för nybörjare ska du inte satsa på en billig cykel, eftersom det inte ger en bra körupplevelse ute i skogen. Cykeln behöver dock inte vara jättedyr, men räkna med 7000 till 9000 kronor. För det priset får du en tålig nybörjarcykel som har bra växlar samt en effektiv framgaffel som står emot alla hinder i skogen.

Stora hjul är rätt val

För nybörjare är det lättast att börja med stora hjul. Senare när du vill börja hoppa eller göra andra tricks kan du välja mindre hjul, men större hjul rullar bättre över de hinder som dyker upp på stigarna. 29-tumshjul är de största hjulen och ett bra val om du är av normallängd. Är du 175 cm eller längre bör du välja 27,5-tumshjul. Är du kortare än så bör du välja 26-tumshjul. Tänk på att välja lätta och tåliga hjul.

Har du rätt utrustning? Sätt igång.

När du väl har den cykel och alla skydd du behöver är det dags att börja träna. Precis som med all träning, skynda långsamt! Det kan till exempel vara smart att börja med balansträningen. Lär känna din cykel, hitta gas och broms och experimentera med tyngdpunktsförflyttningen. Sedan kan du till exempel börja med att ge dig ut i ett vanligt motionsspår. Man behöver inte börja på de svåraste stigarna, för dit kommer du tids nog. Ett motionsspår ger en mjuk och fin start i skogen.