Begagnad racercykel

Att köpa en ny racercykel kan kosta tiotusentals kronor. Det är priset för ett fortskaffningsmedel som mycket snabbt tar dig fram längs asfalterade vägar och som ger dig möjlighet få både motion och en fantastisk fartupplevelse på samma gång. Lyckligtvis är det relativt enkelt att hitta begagnade tävlingscyklar och i den här texten kommer vi bland annat att gå igenom vad man bör tänka på som köpare av en sådan cykel. Både du som själv är tävlingscyklist och vanliga cykelentusiaster bör överväga detta alternativ!

Varför marknaden är så stor?

När det gäller en begagnad racercykel finns det ett förvånansvärt stort utbud! Ofta kan man köpa en riktigt bra cykel till en bråkdel av vad den kostat som ny. Anledningen till det är att tävlingscyklister hela tiden vill ha det absolut bästa och de gör sig av med sina äldre cyklar – trots att de ofta håller måttet så länge man inte tävlar på hög nivå. Begagnatmarknaden består av modeller från flera decennier. Cyklar blir inte utdaterade på samma sätt som till exempel tekniska prylar.

Att efterfrågan på begagnade racercyklar är så stor som den är innebär att alla som vill sälja oftast kan hitta köpare via forum och annonssidor online eller cykelbutiker som även säljer inbytescyklar. På Blocket och Tradera kan man i princip alltid hitta racercyklar. Att det är smidigt att genomföra en försäljning innebär att begagnade cyklar inte blir stående i garaget när de inte längre används utan de hittar i regel nya ägare.

Vad ska man tänka på vid köpet?

En racercykel kan anpassas så att den passar dina behov även om du inte är en tävlingscyklist. De kännetecknas av att ramen är av låg vikt och det är något man nästan alltid har glädje av som cyklist. Växlingssystemet, däcken och tillbehören kan du sedan skräddarsy utifrån dina behov. Om du har möjlighet att provköra cykeln är det just växlarna du ska vara vaksam på eftersom de slits snabbare än resten av cykeln.

Du bör givetvis satsa på en cykel som passar utifrån hur stor du är. Det är framförallt storleken på hjulen man då bör beakta. Hjulen bör även vara raka och sakna sprickor i gummit. För en tusenlapp kan man dock få ett riktigt bra par nya hjul. Ofta är det värt att köpa en begagnad racercykel bara för ramen. Tyvärr kan det även vara bra att tänka på att cyklar är stöldbegärliga och att man kan få problem om det visar sig att man köpt stöldgods.

Det finns gott om bra begagnade racercyklar

Så köper du en begagnad racercykel

Seriösa tävlingscyklister satsar ofta på att ha bästa möjliga utrustning. När en cykel inte längre passar för tävlande på hög nivå byts den ut och blir tillgänglig på begagnatmarknaden. En sådan cykel kan vara ett riktigt fynd även om man behöver byta ut hjul och växlar om de är slitna, eller om man vill anpassa cykeln till annat än extrem fartåkning längs perfekta vägar. Om du inte vill byta ut olika delar utan köra direkt ska du helst ta en provtur innan köpet.