Racercykel för nybörjare

Det finns faktiskt roligare cyklar att cykla omkring på än den där billiga, smått rostiga saken du köpte av din granne förra hösten. Den du slirade omkring med i snömodden och på isvägarna under halva vintern innan du insåg att det faktiskt gick att åka buss också. Att cykla kan vara en plåga i motvind, eller alldeles, alldeles underbart en lagom ljummen sommardag. Det enda du egentligen behöver är en riktigt bra cykel och en kvalitativ cykelhjälm. Sedan är du redo för Vätternrundan. Nästan.

Hur du väljer rätt cykel

Det finns förstås massor av cyklar att välja på. Två bra regler kan vi ge dig på en gång dock. För det första bör du inte köpa den billigaste modellen eller handla begagnat, eftersom du får vad du betalar för och får bättre rådgivning med större möjligheter att reklamera om cykeln inte känns rätt för just dig eller om den har några fel eller problem. För det andra bör du analysera vilka behov du har när du väljer en racercykel för nybörjare.

Du bör välja en cykel som passar dig. Tänk efter. Behöver du verkligen en 42-växlad cykel med den absolut bästa kedjan och de dyraste handbromsarna? Antagligen inte. Satsa på en bra instegsmodell istället som är lätt och håller ordentligt, och som rullar på utan problem med punkteringar eller kedjor som slungas ur sitt grundläge eller pedaler som inte ger dig rätt motstånd. Ofta handlar det inte om rätt växel, utan om rätt tempo från dig som cyklist för att hamna i det där magiska flytet.

Välj rätt cykeltyp

En annan oerhört viktig del i valet av rätt cykel är användningsområdet. Cykeln ska passa cyklisten, men den behöver också passa för ändamålet. Cyklar du i ojämn terräng som skog och mark så är en mountainbike med god fjädring förstås ett givet förstahandsval att titta närmare på. Men för landsvägar kan en Trekking-modell vara ett alternativ till de traditionella, ultralätta cyklarna. Det beror lite på vad du är ute efter. Tänk också på att välja en cykel i lätt aluminium, med stabila fälgar och med rätt storlek på hjulen.

Ju större hjul, desto enklare brukar det bli när man väl har uppnått den höga marschhastigheten, så vi rekommenderar dig som kund att ofta gå en storlek större. Har du en cykel på 26 tum idag så kanske du bör överväga en på 28 tum istället. Dessutom brukar många tycka att cyklandet blir mer komfortabelt om man kan sträcka ut benet fullt ut istället för att cykla omkring med ej utsträckta knän och dubbelvikta ben. Men detta är å andra sidan ganska individuellt.

Cyklister på ohemligt uppdrag

Storleken har betydelse

Hur stor cykel du väljer beror även på vilken slags cykel du är ute efter. Generellt så är BMX-cyklar minst, även en mountainbike-cykel har mindre hjul, medan hybridcyklar som går att använda både för att cykla till jobbet med och för längre turer har större hjul. Allra störst hjul har de renodlade racingcyklarna. Det finns guider som avgör vilken rekommenderad storlek du bör välja, utifrån hur lång du är. Men en kroppslängd är egentligen inte en rättvisande bild av vilken cykel du behöver. Vissa av de som är 180 cm långa har ganska långa ben, medan andra har kortare ben. Proportionerna spelar alltså roll, liksom vad som känns rätt för dig och vilken cykelteknik du har. Tänk också på att välja en cykel i en prisklass som inte är bland de allra dyraste, om du köper en första cykelmodell, eftersom risken att du väljer en cykel som inte passar dig perfekt är större i början innan du vet exakt vad som passar dig bäst. Med mer erfarenhet blir det ofta enklare att göra ett ännu bättre val, därför bör man satsa på en något enklare instegsmodell innan man vet exakt vad man är ute efter och vilken cykel som passar ens personliga behov. Ett annat tips är att prata med kunniga säljare i en cykelbutik eller i en cykelklubb, om det finns en sådan förening i närheten av där du bor.