Mountainbiketävlingar

Att tävla med sin mountainbike är ett roligt sätt att komma ut i naturen och testa sina och cykelns gränser. Det finns tävlingar på alla nivåer och för alla typer av åkare. Många tävlingar som är lite längre kombinerar både grusväg med stigar och asfalt med offroad vilket ger en varierad upplevelse.

Motion och tävling

De flesta mountainbike tävlingar 2014 hade både elit- och motionsklass, skillnaden är i regel att elitklassen har prispengar medans motionsklassen bara är tidtagning. Att som vanlig motionär försöka konkurrera med eliten kan vara tufft men om man skaffar sig en riktigt bra cykel och tränar ett par timmar om dagen så kan man ge dem en bra kamp.

Långlopp eller skogsrally

Det finns långlopp som oftast kombinerar cykling på väg med skogsstigar, dessa brukar vara ungefär 10 mil långa och kräver en hel del kondition och förberedelse. Det finns också kortare tävlingar som kan vara en skogsslinga som man cyklar några varv på och då kan det finnas tekniskt avancerade partier som vattendrag eller stockar som man ska ta sig över.

Fartfylld spänning för alla typer av åkare

Välj en cykel som håller

Oberoende på om du tänkt cykla efter grusväg eller om du vill ge dig ut i terrängen så ska du välja din cykel med omsorg. Den ska passa din kropp och cykelstil så att den inte motarbetar dig eller gör det onödigt svårt. En cykel i rätt storlek med bra dämpning, rejäla däck med bra grepp och växlar som levererar när de ska är värd att betala mer för.