Tour The France

Tour de France är en cykeltävling som årligen körs i Frankrike. På svenska kallas tävlingen ibland för “Frankrike runt”, och räknas, tillsammans med Vuelta a España och Giro d’Italia, till en av de tre mest välkända och största etapplopp som går att tävla i i världen. Om man räknar bort det första och andra världskriget så har tävlingen körts varje år sedan 1903, vilket gör Tour De France till världens äldsta cykellopp. Initialt följde loppet till största del Frankrikes yttre gränser, men på senare tid har tävlingens vägar lett in även i grannländerna. Den intensiva tävlingen pågår i hela tre veckor i juli, och efter Sommar-OS och fotbolls VM är Tour de France inget mindre än världens största sportevenemang.

Doping och otillåtna metoder

Det är ingen hemlighet att Tour de France är ett tufft cykellopp som sliter både på kroppen och psyket. Många deltagare har redan under de tidiga åren försökt dopa sig på ett eller annat sätt, då främst med alkohol och eter. Dessa ämnen användes i första hand för att kunna hålla den intensiva smärtan i schack, eftersom det under ett sådant här lopp inte dröjer länge förrän musklerna börjar värka. Doping förekommer som bekant fortfarande, t.ex. var Lance Armstrong – vinnare av sju Tour de France-lopp – tvungen att lämna tillbaka alla sina medaljer sedan det blivit känt att han dopat sig.

Deltagare har inte enbart försökt lindra smärtan eller öka effektiviteten på ovanstående vis, det uppdagades t.ex. 1947 att ett flertal av de medverkande tävlingscyklisterna hade sett till att fylla sina vattenflaskor med ett ämne långt ifrån vatten – nämligen bly. Detta för att cykeln skulle kunna få upp en högre fart i nedförsbackar. Det har också förekommit en hel del riktigt fräcka fusk. Vad sägs om de tidiga åren då det inte var helt ovanligt att flera deltagare helt sonika satte sig på tåget för att rulla nästintill hela vägen, bara för att hoppa av tåget då det närmade sig mållinjen?

Satsa säkert

Även om Tour de France är ett välkänt och väldigt prestigefyllt lopp idag så har det inte alltid haft den statusen. När loppen drog igång var folk mer ute efter uppmärksamhet och att synas, än att vinna! Det blev därför populärt att ta med sig sin egenkomponerade, mest udda cykel till tävlingen. Det hörde inte alls till ovanligheten att folk cyklade på de mest fantasifulla cyklarna – eller utförde tricks på sin cykel. Till råga på allt hände det också att folk i publikhavet dog när olyckor skedde hos cyklisterna.

Fyra tävlande har dött under Tour de France. En av dem dog i samband med att han skulle ta ett dopp i sjön under pausen mellan etapperna. Under 1995 års lopp dog Italienaren Fabio Casartelli efter att utan hjälm ha vurpat i en utförskörning och slagit huvudet i ett betongblock. En händelse som har bidragit till att det numera krävs cykelhjälm under loppet. I fjol (2015) deltog över 12 000 000 människor i publikhavet för att få en snabb titt av cyklisterna.

Sammanfattning

Tour de France är ett av världens mest prestigefulla och anrika idrottsevenemang. Tävlingen är egentligen flera tävlingar i en. Oftast är det totalledaren och innehavaren av den gula ledartröjan som får mest uppmärksamhet. Men det finns även poängtävling, bergspristävling och en ungdomstävling. Dessutom räknas varje etapp som en egen tävling. Genom åren har det fuskats med och utan framgång inte bara genom doping som i nutid tyvärr är starkt förknippat med touren utan även med mer kreativa fusk som att åka tåg delar av sträckan. Loppet har också drabbats av en del dödsfall både bland åskådare och tävlande. Trots det eller kanske tack vare det lockar loppet varje år enormt stor publik, dels ute på sträckorna och då framför allt på de högsta och mest mytomspunna bergen och dels framför tv´n.